Jadłospis
Jadłospis- dzienne zestawienie liczby posiłków, celowo dobranych w nich potraw i użytych do ich przyrządzenia produktów spożywczych. Prawidłowy jadłospis powinien zaspokajać indywidualne potrzeby żywieniowe osoby dla której jest przeznaczony. Jadłospis jest praktyczną realizacją zrównoważonej diety dostarczającej optymalnej ilości niezbędnych składników pokarmowych; wody, białek, węglowodanów, tłuszczów, związków mineralnych i witamin.Układanie prawidłowych jadłospisów wymaga umiejętności wyboru najwartościowszych odżywczo produktów, z uwzględnieniem możliwości ekonomicznych i dostępnego asortymentu artykułów żywnościowych. Prawidłowe odżywianie pomaga utrzymać dobry stan zdrowia dzięki; zwiększeniu odporności na infekcje, poprawie odporności na stres i ograniczeniu jego negatywnych skutków zdrowotnych, utrzymaniu wysokiego poziomu energii życiowej, aktywności zawodowej, pozytywnych kontaktów uczuciowych i emocjonalnych z innymi ludźmi.
Przykładowy jadłospis tygodniowy
Komentarze